sábado, 8 de enero de 2011

Termes en la vil.la Adriana

Dins del conjunt arquitectònic de la vil·la trobam, separades pel peristil oriental del vestíbul, dues termes de diferents dimensions; una de dimensions superior a l' altra, fet que ha produït que se'ls conegui com les "termes grans i les termes petites".
L´ús que podien tenir les dues termes ha estat motiu de controvèrsia i especulació.
S'ha estudiat la possibilitat de què les petites termes estassin destinades als grans dignataris i distingits convidats, mentre que les grans quedarien reservades al personal de servei. També s'ha cregut que una podria ser d'entrada exclusiva per homes i una altra per a dones.
Actualment aquesta polèmica segueix sense resoldre.
Pel que fa a la tipologia de les dues construccions, s' ha de dir que les termes petites tenen una planta irregular que consta de vint-i-una habitacions de mida reduïda -sorprèn la forma d'alguna d'elles, molt inusuals- i d'un modest pati interior.
Es suposa que el disseny de la planta va començar amb el traçat de quatre circumferències, sobre les quals es va anar adherint les edificacions de les diferents cambres, totes disposades de tal manera que s' intentava evitar que quedassin espais i punts morts, inútils. De totes les habitacions la més interessant és aquella on es situava una volta avellanada -es a dir, es projecta en forma de ventall- molt interessant i de la qual es conserva una part. Les termes petites estaven encaixades a la pendent del terreny.
Pel contrari les termes grans són més convencionals, menys impressionants, ja que s' assemblen a qualsevol de les termes públiques romanes i a més de dimensions menys colossals que les termes imperials, per exemple. La seva planta és octogonal encara que s'ha inserit una cambra circular en el centre, que se suposa que era l' anomenada Sudatio. La sala més gran és la del frigidarium, coberta amb una volta d'aresta i de planta rectangular.













Restes conservades de les termes grans (primera imatge) i l'interior de les termes petites(segona imatge). Ambues imatges de l'actualitat.

Les imatges han estat extretes del llibre d' Oliver-Bonjoch Oliver, J, Arquitectura i societat a la Roma Imperial, UPC, 2004 Barcelon


Per a més informació sobre les termes romanes en general, us deixam enllaçat un blog sobre les de Caracal·la. L'han creat uns companys de classe d'Història de l'Art de la UIB i és molt interessant!
http://descobreixcaracalla.blogspot.com/

OLIVER-BONJOCH OLIVER, J. Arquitectura i societat a la Roma Imperial, UPC, 2004 Barcelona, pág 146-148

1 comentario:

  1. Gràcies per citar-me :)
    Si us cal alguna imatge de la Vil·la Hadriana (jo prefereixo escriure-la amb H) podeu trobar el meu mail al meu blog:
    http://oliver-bonjoch.blogspot.com/

    ResponderEliminar