lunes, 22 de noviembre de 2010

Un temps anterior a Adrià

A l’hora de referir-nos als precedents de la Vil·la Adriana podem esmentar nombroses construccions de governants anteriors a Adrià. Cal destacar les que August havia tengut a Baiae o Anzium amb espectaculars vistes al mar o altres situades a zones muntanyoses com les de Neró a Sublacum. La Vil·la que Domicià construí vora el llac Albano també comptarà amb característiques similars.
Així i tot, el referent més important el trobam a l’illa de Capri, ja que és tot un conjunt de Vil·les. August s’havia apropiat d’aquest territori que pertanyia a Neapolis i hi va edificar el ‘Palazzo de mare’ on ja comptava amb un nymphae molt similar al de la nostra Vil·la de Tívoli.
Anys després Tiberi hi construí, entre d’altres, la Vil·la de Júpiter edificada al cim del Mont Tiberi des d'on es pot apreciar tot el golf de Nàpols. Un pati central organitzava estructuralment els altres edificis i en les plantes inferiors hi havia els magatzems, banys, estances pel servei... en contraposició amb la planta alta, que hi haurien les cambres particulars.
D’aquesta manera, suposarà que tota l’illa de Capri es pugui considerar una Vil·la immensa. Es tracta de diverses residències imperials localitzades en llocs totalment estratègics segons l’emplaçament.

OLIVER-BONJOCH OLIVER, J, Arquitectura i societat a la Roma imperial, UPC, 2004 Barcelona pàg 126

No hay comentarios:

Publicar un comentario